Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41, 030 717 740
 

MAJ PRI MRAVLJICAH

»MAJNIKA DOSTI DEŽJA, OBETA JESENI DOSTI VSEGA«.

Tako pravi pregovor. Ne vemo še, če bo res tako, vemo pa, da je bil mesec maj res muhast in v skupini Mravljic zelo bogat.

Še naprej smo v akvariju na hodniku opazovali paglavce, ki so bili vsak dan večji in kmalu smo opazili krake. Nekega dne tudi že prve žabe. Otroci so bili zelo navdušeni.

V igralnici smo se veliko pogovarjali o razvoju žab, metuljev in čebel.

Opazovali smo druge plastične žuželke in jih poimenovali. Otroci so se zelo radi igrali z njimi in jim gradili hišice iz kock.

Kadar nam je bilo vreme naklonjeno, smo odšli na sprehod. Opazovali smo cvetoče travnike, žuželke, travniške živali in razveselili smo se vsakega metulja, ki je priletel mimo nas. Tudi nekaj čebel smo videli, kako nabirajo sladki nektar.

O čebelah smo se v vrtcu veliko pogovarjali. 20. maja je razglašen za Svetovni dan čebel. Že pri najmlajših je potrebno privzgojiti skrb za čisto naravo in ozavestiti pomen čebel. Otroci so zelo dojemljivi za ta drobna bitja in vse se jih dotakne.

Ob različni literaturi smo se o čebelah veliko pogovarjali.

Nekaj pripomočkov za delo čebelarja sem predstavila otrokom II. starostnega obdobja.

Odšli smo na Cvibelj, kjer nam dedek naše Katarine, g. Janez Potočar, predstavil čebelarski poklic in pokazal čebelnjak. Tudi Katarina je že prava dedkova pomočnica.

Uprizorili smo lutkovno igrico Kako je čebelica rešila zajčka. Zelo so se vživeli v vloge in vsak dan že pred zajtrkom želeli igrati. Vsi so imeli možnost izbire vloge.

Na temo čebel smo veliko ustvarjali. Izdelali smo čebelnjak, ki krasi prostore Supernove v Novem mestu. Uporabili smo veliko likovnih tehnik: barvanje s tempera barvicami, striženje, oblikovanje slanega testa, risanje z barvicami in flomastri, lepljenje. Predvsem pa neizmerno uživali v nastajanju čebelnjaka.

Gibalno smo uprizarjali ples čebel in ugotavljali, katera čebelica je skrita pod odejo.

Za konec naše teme o čebelah smo si ogledali dramsko igro Čebelica Debelica.

Bila je zelo zanimiva in poučna.

Prepevali smo pesmice o različnih živalih: čebelici, metulju, polžku, pikapolonici, mravljici, gosenici. Na steni imamo aplikacij živali in otroci so radi pokazali žival, o kateri smo zapeli pesmico. O vseh živalih besedil ne poznamo, vendar so si nekateri otroci sami izmišljali besedilo na določeno melodijo.

Z raznimi vajami smo razgibavali naš govorni aparat.

Sprehodili smo se do podjetja FS in prijazni očka, g. Jože Rojc, nas je popeljal na krajši izlet po Žužemberku. Otroci so bili zelo navdušeni.

V telovadnici in na prostem smo usvajali razne gibalne veščine. Tekli smo na pravi tekaški stezi, se preizkusili v ristancu in na različnih terenih. Tudi v igralnici smo krepili fino motorične sposobnosti.

Največje veselje je bilo, ko smo se prvič šli igrat na naše novo igrišče. Zelo smo zadovoljni, da smo končno lahko uživali na igralih, ki smo jih do zdaj le opazovali.

Praznovali smo kar 4 rojstne dni.

Šolsko leto se izteka. Veseli sva, da so vsi otroci napredovali na vseh področjih in da so radi prihajali v vrtec.

vzg. Lilijana Hrovat

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)