V skupini Muckov spoznavamo letni čas – JESEN. Trudimo se, da bi jo čim bolj spoznali, zato uporabljamo vsa čutila. Pri bivanju na prostem in na sprehodih smo radi opazovali listke, ki plešejo v vetru, nabirali smo želod, orehe in jesensko obarvane liste, prav posebna izkušnja pa je bila hoja po mehkem, odpadlem listju in poslušanje šumenja listja pod nogami.

HOJA PO ODPADLEM LISTJU

Otroci in njihovi starši so se zares potrudili pri prinašanju jesenskih plodov v vrtec, mi pa smo jih opazovali in poimenovali, potipali, vonjali, okušali, iz nekaterih pa smo celo izvabljali zvoke.

OPAZOVANJE

»POGLEJ, KAKŠNA JE TALE BUČKA.«

IMG 6345

“KO IGRAM NA OREHOVE LUPINICE SE SLIŠI KOT ŽABICA”

KAJ SE SKRIVA V VREČKI

LE KAJ SE SKRIVA V VREČKI?

IMG 6364

“TALE NAPITEK JE SLASTEN IN LEPO DIŠI.”

OKUŠANJE IN VONJANJE KUHANE ZELENJAVE

“TUDI KUHANA ZELENJAVA JE ZELO DOBRA”

Naučili smo se pesmico JESENSKI RAJ in jo zelo radi spremljali na zvočne nize iz različnih plodov.

IGRANJE NA ZVOČNE NIZE IZ JESENSKIH PLODOV

»LA LA LA LA LA LA LA, ŽE SO ZRELA JABOLKA…..«

Z jesenskimi plodovi pa smo se tudi igrali – uporabili smo koruzo, orehe in kostanj. Pri igri smo bili vedno zelo raziskovalni: plodove smo tipali, presipali in poslušali zvoke, ki so ob tem nastajali… ob koncu pa smo tudi pobirali koruzna zrna po tleh in si s tem krepili fino motoriko.

IGRA S KORUZNIMI ZRNI

IGRA Z RAZLIČNIMI JESENSKIMI PLODOVI

Zanimivo je bilo tudi jesensko ustvarjanje – ko smo za barvanje jesenskih listkov in drevesa uporabili doma kuhano barvo, ki jo lahko pripravimo takole: v ponev damo 1 skodelico moke in 5 skodelic vode ter premešamo v gladko zmes. Na zmernem ognju mešamo, dokler zmes ne zavre, nato pa jo odstavimo z ognja, dodamo 1 žlico tekočega mila in premešamo. Nastalo zmes lahko poljubno obarvamo z jedilnimi ali prstnimi barvami.

Mi smo pripravili rumeno, rdečo in rjavo barvo. Na listke smo barvo nanašali s čopiči, na drevo pa kar z rokami, pri tem pa so posamezniki neznansko uživali.

BARVO SMO NANAŠALI S PRSTI

Morda si lahko tako barvo pripravite tudi doma in si tako ustvarjalno popestrite dolge večere, ki prihajajo.

Mucki z go. Mojco in go. Barbaro

(Skupno 238 obiskov, današnjih obiskov 1)