V našem vrtcu izvajamo gozdno pedagogiko preko Mreže gozdnih šol in vrtcev Slovenije. Lansko leto smo imeli dva izobraževanja na to tematiko, letos pa aktivno izvajamo aktivnosti v naravi – čim več na prostem. To so aktivnosti iz vseh področji kurikula (gibanje, umetnost, narava, jezik in matematika). Izvajamo jih v gozdu, na travniku, ob reki Krki – branje pravljic, gledališke upodobitve, iskanje naravnega materiala, iskanje živali, rajanje ob šelestenju listkov, objemanje dreves, risanje na lubje, gibalni poligon, kakšne barve je travnik in iskanje po barvnih ključih, iskanje palic – da so dolge kot naša roka in še in še… Na terasah vrtcev in igrišču izvajamo tudi obroke – zajtrke in kosila, se igramo in raziskujemo,  samo še počitek moramo prenesti na terase. Mogoče pa kmalu…

V letošnjem šolskem letu smo kupili tudi veliko didaktičnih pripomočkov in dežne hlače, ki jih oblečemo otrokom v mokrih vremenskih razmerah – tako se lahko prosto igrajo na terasah, igrišču in naravi. Hlače ne premočijo, otroci pa lahko brezskrbno tečejo in skačejo. Saj veste kako pravijo: “Ni slabega vremena, samo neprimerna obleka.”

Gozd in narava blagodejno vpliva na fizično in duševno zdravje otrok ter tudi strokovnih delavk. To lahko vsi potrdimo. Radi smo v naravi in na svežem zraku, ki krepi duha in telo. 

Strokovne delavke vrtca Sonček Žužemberk

Zapisala vzg. Mateja Mišmaš

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)