O projektu

Sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v okviru Javne agencije RS za varnost prometa vodi in koordinira projekt Pasavček, ki v Sloveniji poteka že od leta 2005. Osnovni namen projekta Pasavček je spodbuditi dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo. Slogan projekta je Red je vedno pas pripet.

Namreč otroci in mladostniki so najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah, v katerih utrpijo tudi najhujše posledice, prav tako potniki v vozilih. Z dosledno pripetostjo otrok med vožnjo, bi lahko tveganje izredno zmanjšali.

Projekt Pasavček je sprva potekal kot del mednarodnega projekta EUCHIRES, ki ga je tudi finančno podprla Evropska komisija, v njem pa je sodelovalo tudi do 18 evropskih držav. Projekt je bil na evropski ravni prepoznan tudi kot primer najboljše prakse na podlagi analize koristi in z dejstvi podprte prakse za prometno varnost otrok.

Vsako leto v šolskem letu sodeluje preko 900 vrtčevskih skupin in šolskih oddelkov, kar pomeni, da je v projekt aktivno vključenih preko 18.000 otrok in več kot 1.500 strokovnih delavcev.

Projekt je potekal od oktobra do maja.

Utrinki dejavnosti, ki so se izvajale v spomladanskem času.

Najprej smo spoznali žival pasavca in njegovo življenjsko okolje in nato maskoto Pasavčka ter se naučili deklamacijo Pasavček je moj prijatelj.

Konstruiranje vozil iz različnih kock in sestavljanje sestavljank.

Merjenje višine otrok, spoznavanje in pogovor o primernih avtosedežih.

Likovne in druge dejavnosti na temo pripetosti v avtomobilih.

Otroci so starše o projektu seznanjali preko Pasavčkovega nahrbtnika, ki so ga nosili domov in prinašali fotografije, kako so pripeti v svojih avtosedežih.

Deset dnevno beleženje pripetosti v avtomobilih in izpolnjevanje drevesnega diagrama, koliko otrok je bilo pripetih ali ne pripetih.

Ugotovitve: v naši skupini so v bili vsi otroci pripeti v avtomobilu.

Kolesarčkovo dopoldne.

(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)