Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41, 030 717 740
 

“TA MUHASTI” APRIL

Kratko zaprtje vrtcev v aprilu nam je omogočilo, da smo si malo odpočili, bilo je pa ravno prav dolgo, da smo se že pogrešali in komaj spet čakali vrtec.

Ko smo vzgojiteljici v vrtec prinesle pokazat žabji mrest, nismo predvidele, kako bo le – ta otroke navdušil in kako velik projekt se bo razvil iz njega.

Vreme nam je bilo ravno tako “aprilsko naklonjeno”, da smo vse dejavnosti povezali z njim, skakanje po lužah in hoja po rečnih mokricah, raziskovanje življenja ob vodi je otroke navdušilo.

Mrest je kmalu popokal in začelo je plavati veliko hitrih, migatajočih živalic. Vsi otroci že znajo povedati, da so to paglavci. Preselili smo jih v akvarij, redno jih hranimo in jim prinašamo svežo vodo iz reke Krke.

Iz slanega testa smo ustvarili rože, lokvanj, travo, ki krasi mlako. Vsak otrok bo izdelal še v prihodnjem mesecu svojo lastno maketo razvoja žabe postopoma.

Učimo se deklamacije Žabja šola, prepevamo pesmi: Tri majhne žabice, Žabja svatba, rajamo. Izvedli smo gibalni poligon: Poskoki. Ob sprostitvi pa masiramo en drugega: Razvoj žabe.

Pogovarjali smo se o vremenu, poimenovali posamezna vremenska stanja, ga dnevno beležili.

Igrali smo se z improviziranem dežjem.

“Milni” dež smo pihali s slamicami, da so nastali milni mehurčki, ki so bili odlična podlaga za deževno nebo na listu.

Pogovarjali smo se, kako nastane mavrica. Utrjevali barve.

Ga. Manca nas je za potrebe študija razveselila s predstavo kambišibaj: Zajček Jurček išče pomlad.

22. aprila, ob dnevu Zemlje smo se pogovarjali o stvareh, ki uničujejo naš planet skozi risbo. Z ustrezno opremo smo odšli očistit loko ob reki. Otroci so bili vseskozi motivirani in aktivni.

Svoj 3. rojstni dan je praznoval Kristjan.

Sedaj pa čakamo, kaj se bo razvilo iz naših paglavcev in vseeno upamo na toplejše vreme, da se naužijemo še pomladi.

Zapisala: vzgojiteljica Katja

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)